• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

Вођење кроз изложбу „REWOMEN“

on .

 

Вођење кроз изложбу „REWOMEN"

 

Драги посетиоци, позивамо вас на вођење кроз изложбу REWOMEN - Европско женско сећање која ће се одржати у два термина: у понедељак 27.6. од 18:00 и у уторак 28.6. од 17:00 часова.

Кроз изложбу ће вас водити Александра Мириманов, координаторка REWOMEN пројекта.

 

Подсећамо:

9. јуна у 13:00 отворена је међународна документарна изложба „REWOMEN - Европско женско сећање“ посвећена историји Покрета за ослобођење жена (Women's Liberation Movement -WLM) у Европи. При уласку у двориште Архива Војводине можете видети инсталацију посвећену историји развоја првих СОС линија за жене у шест држава Европе (Србији, Словенији, Италији, Немачкој, Француској, Холандији). У приземљу Архива се налази други део изложбе посвећен историји развоја првих женских студија у Европи као и видео „Дрво Образовања“. Видео се састоји од личних прича жена које осликавају генерацијску линију развоја и могућности образовања од баке, преко мајке до ћерке.

На прикупљању материјала за изложбу је учествовало око сто жена различитог узраста, професионалног и друштвеног профила из 10 партнерских држава и 18 организација. Финалну верзију изложеног материјала је уредила стручна консултанткиња Маријана Стојчић.

Дизајн изложбе су радиле Драгана Николић, Марија Шујица и Магда Радојловић.

Продукцију изложбе је радио тим из колектива „Шок Задруга“: Дарија Драгојловић, Магда Радојловић, Ивана Пуртић, Константин Петровић Владимир Илић и Жељко Груловић.

Изложба ће бити постављена до 30 јуна у Архиву Војводине, након чега ће путовати кроз партнерске градове.

 

Пројекат „Европско женско сећање“ подржан је и кофинансиран у оквиру програма ЕУ „Европа за грађане и грађанке – Европско сећање“. Носилац пројекта је Архив Војводине у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе“ и 16 партнерских организација из 10 држава.

Намера партнерске мреже је да „REWOMEN“ пројектом обележи 20.годишњицу усвајања Повеље ЕУ о основним људским правим кроз креирање и промоцију међународне документарне изложбе посвећене историји Покрета за ослобођење жена у Европи као једног од најзначајнијих покрета за људска права у 20.веку.

Циљ пројекта је да подржи и оснажи права жена кроз повећање видљивости европске женске историје и развоја међународне женске солидарности.

Трајање пројекта: 18 месеци, од јануара 2021. године до јула 2022. године.

Координациони тим: Александра Мириманов, Љиљана Бубњевић и Бојан Милосављевић.

Партнери на пројекту: Србија (Фондација „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе”; ИРИДА – Иницијатива за равноправност, иновативност и друштвени ангажман; СОС женски центар и Женске студије и истраживања), Немачка (Multicultural city) Пољска (Fundacja Sławek), Грчка (Polyplanity и Amaka), Црна Гора (Женска алијанса за развој), Албанија (Beyond Barriers), Словенија (BTT Youth, Univerza v Mariboru, ZRC SAZU и Ptuj Tourism Public Institute), Италија (Liv.In.G. – Livie Internationalization Gatway), Француска (Institut des Croisements) и Холандија (Stiching Tumba). 

Више о пројекту можете прочитати овде

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сала за истраживаче:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.