• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine


Warning: getimagesize(http://www.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/styles/uvodna/public/field/image/08062018_arhiva_1.jpg?itok=F4E1EcbC): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in C:\Inetpub\vhosts\arhivvojvodine.org.rs\arhivvojvodine.org.rs\plugins\content\social2s\social2s.php on line 1663

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in C:\Inetpub\vhosts\arhivvojvodine.org.rs\arhivvojvodine.org.rs\plugins\content\social2s\social2s.php on line 1664

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in C:\Inetpub\vhosts\arhivvojvodine.org.rs\arhivvojvodine.org.rs\plugins\content\social2s\social2s.php on line 1665

Драгана Милошевић присуствовала обележавању 92 године од оснивања Архива Војводине

on .

Нови Сад, 08. јун 2018.
Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама  

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић данас је у Архиву Војводине присуствовала обележавању Међународног дана архивиста и обележавању 92 године од оснивања Архива Војводине.

Честитајући годишњицу, секретар Милошевић је истакла да је Архив Војводине, као институција од националног значаја, чија је делатност везана за заштиту културних добара , односно, заштиту архивске грађе, ишао „у корак“ са савременим добом и успео да дигитализује Збирку матичних књига.

„Као ресорни секретаријат и као оснивач ове институције, посебно честитам на веома захтевном и одговорном послу, који је Архив Војводине сврстао у ред малог броја европских институција културе у којима је омогућен „on line“ приступ архивској дигитализованој грађи“, рекла је секретар Милошевић и додала да ће Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама увек бити и партнер у тако озбиљним пројектима, који су на корист и грађанима ове земље.

По речима в.д. директора Архива Војводине Бранимира Андрића, данас је велики дан за ову институцију културе, јер се посао дигитализације Збирке матичних књига привео крају и сада ће грађани моћи да приступе подацима путем интернета.

Уочи презентације дигиталне грађе, секретар Драгана Милошевић уручила је сертификате о положеном архивистичком испиту, којих је ове године било десет са територије целе Војводине.

Презентацију пројекта приказао је архиватор Дејан Маодуш, истакавши да је рад на дигитализацији Збирке матичних књига од XVIII до XIX века трајао три године и обухватио не само територију Војводине, већ и простор тадашње Мађарске, Хрватске и Румуније. Унети су подаци из 481 насељеног места, односно 473.510 докумената. На тај начин, по мишљењу Маодуша, грађани ће лакше и брже доћи до жељених података рођених, венчаних, крштених и умрлих лица из тог времена.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сала за истраживаче:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.