• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine


Warning: getimagesize(http://www.vojvodina.gov.rs/sites/default/files/styles/uvodna/public/field/image/10052018_Milosevic%2C%20otvaranje%20izlozbe-7.jpg?itok=AUATbwqe): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in C:\Inetpub\vhosts\arhivvojvodine.org.rs\arhivvojvodine.org.rs\plugins\content\social2s\social2s.php on line 1663

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in C:\Inetpub\vhosts\arhivvojvodine.org.rs\arhivvojvodine.org.rs\plugins\content\social2s\social2s.php on line 1664

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in C:\Inetpub\vhosts\arhivvojvodine.org.rs\arhivvojvodine.org.rs\plugins\content\social2s\social2s.php on line 1665

Драгоцена сведочанства времена и историје

on .

Нови Сад , 10. мај 2018.
Извор: ПС за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама

Милошевић: Драгоцена сведочанства времена и историје

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић отворила је данас у Архиву Војводине изложбу „Збирка карата и планова“, коју чине две поставке – поставка планова и карата територије данашње АП Војводине у периоду од 17. до 19. века и поставка „Мајска скупштина и револуција 1848/49“, која обухвата документа везана за тај изузетно важан историјски догађај.

„Збирка карата и планова, које се налазе око нас, на особен и упечатљив начин приказује друштвени, културни, социолошки и историјски оквир и природно окружење народа који су живели на територији данашње АП Војводине“, нагласила је, отварајући изложбу, Милошевићева.

Она је додала „да је то у суштини сведочења о историјским догађајима, грађевинарству, развоју насеља и верском животу који, као јединствени примери стваралаштва, имају изузетну историјску, културну и естетску вредност“.

По њеним речима посебну драгоценост чине документа која је обухватила поставка везана за Мајску скупштину, која је одржана у Сремским Карловцима 1848. године, при чему се Архив Војводине определио да, у оквиру обележавања 170. годишњице тог догађаја, јавности прикаже она која су до сада била мање позната.

На отварању изложбе говорио је и в. д. директора Архива Војводине Бранимир Андрић, који је истакао да су садржаји одабрани према критеријуму временског настајања, историјског значаја и персоналне и територијалне одређености.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сала за истраживаче:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.