• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА ЈАД ВАШЕМА АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

on .

ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА ЈАД ВАШЕМА АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

У среду, 21. фебруара 2018. године, Архив Војводине је имао част да угости вишечлану делегацију из иностранства. Делегацију су чиниле представнице Архива Меморијалног центра Јад Вашем из Јерусалима, и то Маша Јонин, директорка Одељења за архивске аквизиције, те Сара Пећанац, директорка Одељења за складиштење, конзервацију и дигитализацију. Уз њих, Архив су посетили и др Аким Џа из Међународног центра за тражење из Бад Аролсена у Немачкој, као и Мишко Станишић, директор мреже Тераформинг. У име домаћина, госте је примио директор Архива Војводине Бранимир Андрић, заједно са Катарином Марковић, начелницом Депо службе, Љиљаном Дожић, начелницом Одељења за сређивање архивске грађе и регистратурског материјала, Владимиром Иванишевићем, архивским саветником, и Александром Бурсаћем, архивистом. Делу састанка је присуствовао и Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада.

Уз речи добродошлице, гостима се најпре обратио директор Архива Војводине, који им се захвалио на гостопримству указаном запосленима Архива коју су присуствовали семинару за архивисте и библиотекаре у Јерусалиму, одржаном почетком децембра прошле године у организацији Међународне школе за студије Холокауста. У срдачном разговору који је уследио, гости и домаћини су разменили утиске са семинара, те говорили о различитим аспектима рада својих установа и модалитетима евентуалне сарадње. Потом је уприличен обилазак Архива Војводине, током кога је заинтересованим гостима приказан најстарији документ који се чува у Архиву – Бревијар из 12-13. века. Након што је делегација проведена кроз депое Архива, Вишња Николић, архивист-конзерватор и Дејан Маодуш, руководилац групе за дигитализацију и информатику, представили су рад лабораторије за конзервацију и рестаурацију и центра за дигитализацију архивске грађе.

Закључујући посету, гости су се захвалили домаћинима на гостопримству и изразили жељу за одржавањем контаката и стручном сарадњом у будућем периоду. Своју посету Новом Саду су наставили обиласком Музеја Војводине, да би наредног дана, 22. фебруара, присуствовали семинару "Библиотеке, архиви и култура сећања у савременој едукацији у Холокаусту" у Историјском архиву Града Новог Сада.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сала за истраживаче:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.