СВЕЧАНО ОТВОРЕНЕ ИЗЛОЖБЕ РАДОВА ПРОЈЕКТА „АРТ БРУТ СРБИЈА”

СВЕЧАНО ОТВОРЕНЕ ИЗЛОЖБЕ РАДОВА ПРОЈЕКТА „АРТ БРУТ СРБИЈА”

Дана 10. октобра  2022. године у галеријском простору Архива Војводине одржано је свечано отварање изложби радова пројекта „Арт Брут Србија”, који је део пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” и одвија се у оквиру његовог програмског лука под називом „Друга? Европа”. Реализацију пројекта омогућили су Фондација „Eвропскa престоницa културе 2022 – Нови Сад”, Градскa управa за културу Нови Сад и Аустријски културни форум.

Пројекат „Арт Брут Србија”, реализован у оквиру пројекта „Европске престонице културе 2022 – Нови Сад”, обједињује радове уметника из Европе, Србије и радове особа које доживљавају потешкоће у психосоцијалном функционисању. Циљ пројекта „Арт Брут Србија” је повећање друштвене свести о значају толеранције и поштовања различитости у спектру психосоцијалног функционисања кроз уметничко изражавање, интеграцију уметности друштвено маргинализованих група људи и појединаца у систем уметничке вредности, те упознавања шире заједнице са изазовима на које људи са маргине нашег друштва свакодневно наилазе. Такође, пројекат има за циљ дестигматизацију и оснаживање особа које имају потешкоће у психосоцијалном функционисању кроз уметност.

У изузетно срдачној атмосфери бројним посетиоцима презентован је пројекат чија је крајња реализација формулисана кроз три изложбене целине, које су реализоване у просторијама Архива Војводине, Културне станице Свилара и Шок задруге. Радови за изложбе стварани су на инклузивним припремним радионицама са припадницима маргинализованих група, у организацији Удружења „Арт Брут Србија”.

У великој сали Културне станице Свилара изложени су радови из КОЛЕКЦИЈЕ АРТ БРУТ СРБИЈА. У уличној и централној галерији Шок задруге (Шок коридор и Централна галерија) представљени су радови и фото-документација настала током радионица са Ментал Хуб-ом, које су се одржавале једном месечно од маја 2022. године у Новом Саду. Изложба носи назив АРТ БРУТ МЕНТАЛ ХУБ РАДИОНИЦА. Радионице су се одвијале под руководством уметника  Горана Стојчетовића, који је уједно и оснивач Удружења „Арт Брут Србија”.

У галеријском простору Архива Војводине изложени су радови настали током резиденцијалног боравка арт брут уметника из Србије и иностранства (Хрватске, Аустрије, Ирана, Естоније и других земаља), и свакодневних радионица које су се од 3. до 10. октобра одржавале у просторијама наше установе. Изложба носи назив АРТ БРУТ РЕЗИДЕНЦИЈА НОВИ САД 2022.

Присутним учесницима и публици обратили су се Милица Рашковић, руководитељка сектора за развој програма ЕПК 2022 Нови Сад, Дарко Лазаревић, мастер архитектуре и члан Управног одбора организације Омладина ЈАЗАС, Нови Сад, Немања Миленковић и Дарија Драгојловић, уредници уметничког програма Шок задруге, као и Горан Стојчетовић, уметнички директор пројекта и оснивач Удружења „Арт Брут Србија”, које ради на побољшању независне, антиакадемске уметности, а такође се бави интегрисањем уметности маргинализованих група и појединаца у систем уметничких вредности. Горан Стојчетовић изразио је задовољство пројектом који је веома успешно реализован „умрежавањем”  у духу разумевања, љубави и пријатељства свих актера на овом пројекту.

У реализацији пројекта, под уметничким руководством Горана Стојчетовића, учествовали су: Удружење „Арт Брут Србија”, Омладина ЈАЗАС Нови Сад, Ментал Хуб, Графичка задруга, Матријаршија, Шок задруга, Културни центар Лаб, Европска престоница културе 2022 Нови Сад и Архив Војводине, као партнер у пројекту. Сараднице на пројекту биле су Љиљана Бубњевић, виши архивист и Сања Демировић, архивист.

Каталог можете погледати на следећем линку

  • Датум креирања: .
  • Прегледа 366.

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сала за истраживаче:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

© 2014 Архив Војводине. Сва права задржана.