• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

МАНИФЕСТАЦИЈА „МУЗЕЈИ ЗА 10” ОД 14 ДО 20. МАЈА 2022. У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

on .

 

МАНИФЕСТАЦИЈА „МУЗЕЈИ ЗА 10” ОД 14 ДО 20. МАЈА 2022. У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

Овогодишња тема, проистекла из теме Међународног дана музеја је МОЋ МУЗЕЈА.

Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10 је национална музејска иницијатива, највећа у Србији и јединствена у Европи, која се ове године одржавала по осми пут под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. Координира је Национални комитет Међународног савета музеја – ICOM Србија.

Током седам дана бесплатног програма, обележавајући Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја, у преко 56 градова и места широм Србије, 122 учесника, на преко 170 локација припремљени су разноврсни садржаји.

У Архиву Војводине публика је уживала у следећа четири програма:

  1. У галеријском простору била је представљена тематска изложба „Миграције народа на подручју Бачке и Баната у 18. и 19. веку кроз одабране документе Бачко-бодрошке, Тамишке и Торонталске жупаније”.
  2. У организацији Херор Медиа Понт-а, Архива Војводине и Центра за развој мањинских и локалних медија уз покровитељство Управе за културу Града Новог Сада отпочела је трећа сезона догађаја „Суботњи разговори” у дворишном простору Архива Војводине у Амфитеатру, у суботу 14. маја у 10.00 часова са темом Новосадски балет. Гости су Габријела Теглаши Јојкић, председница Удружења балетских уметника Војводине, наставница Класичног балета и ауторка њига о балету и Бранислав Лучић, фотограф из Новог Сада. Модераторка је Весна Фаркаш, новинарка.
  3. Промоција књиге под називом: Војводина казивања и сећања аутора Зорана Кнежева била је представљена у среду 18. маја у 18.00 часова у дворишту Архива Војводине у Aмфитеатру. О књизи су говорили: мр Синиша Јокић, историчар и дирeктор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада, Миле Игњатовић, историчар уметности, и Зоран Кнежев, књижевник, хроничар и аутор књиге. У музичком делу је наступао тамбурашки оркестар „Центра тамбурашке културе” из Новог Сада под руководством Зорана Бугарског Брице. 
  4. У петак, 20. маја 2022. године, у галеријском простору Архива Војводине представљена је књига под називом Први свитак – прошлост будућности, аутора Боге Марина. Учесници програма били су др Милина Марин, која је представила аутора и његов књижевни опус, те сликарка Милица Марин, задужена за графички дизајн и идејно решење корица књиге. О делу је надахнуто говорио и сам аутор Бого Марин. Поред заинтересованих читалаца, промоцији је присуствовала Весна Рилак у име Градске управе за културу.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сала за истраживаче:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.