• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

Отворена изложба „Магични реализам” аутора Горана Јевтића

on .

Отворена изложба „Магични реализам” аутора Горана Јевтића

У среду 15. септембра 2021. године у Архиву Војводине отворена је изложба под називом „Магични реализам” аутора Горана Јевтића.

Горан Јевтић рођен је 1962. године у Београду. Као тинејџер почиње да се проналази у стрипу, карикатури и илустрацијама. Први стрип објављује крајем ’70-их година у ЈУ Стрипу, а првом половином ’80-их година објављује карикатуре у разним београдским дневним новинама.

Осим карикатуре паралелно је усавршавао сликарство и графику, код познатих академских сликара, а крајем ’80-их и ’90-их година посветио се усавршавању фреско-сликарства и иконописања у манастиру Жича.

Учесник је многих светских конкурса за карикатуру, цртеже и акварел. Добитник је бројних међународних и домаћих награда. Године 2001. био је добитник награде за карикатуру у Аустралији у којој је и живео једно време. Самостално је излагао како у  Аустралији, тако и у Србији, а од 2017. године живи и ствара у Сремским Карловцима.

Његова дела одишу ауторском суздржаношћу, сликар је на први поглед индиферентан, причу својих дела наставља са логичном прецизношћу, као да се не дешава ништа посебно, али иза сваког портрета, мртве природе, предмета, налази се савршен магични свет симболике и детаља који дише, који је жив, који стоји али у исто време се и креће, непрестано ширећи се попут свемира из перспективе сваког новог посматрања. Сваки детаљ у себи садржи вишеструке равни реалности које се сударају са магичним, фантастичним мотивима.

На изложби су говорили:

Кристијан Обшуст, помоћник директора Архива Војводине

Јелица Роћеновић, новинарка из Београда која је и отворила изложбу

Мирко Димић, магистар филолог

Весна Фекете, песникиња која нам је казивала стихове песме „Карловачка” и која ће имати промоцију књиге поезије Стиховне смернице за здраво одрастање у Архиву Војводине у понедељак 20. септембра у 20.00 часова, за коју је аутор Горан Јевтић урадио илустрацију

Владимир Рапченко, песник, који је казивао стихове песме „Браћа”, која говори о српско-руском пријатељству

Жељко Савић, председник Управног одбора Арс Академије из Новог Сада и председник Управног одбора Удружења новинара Војводине и нових медија

Горан Јевтић, аутор изложбе.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сала за истраживаче:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.