• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

Суботњи разговори – новосадска сатира

on .

Суботњи разговори – новосадска сатира

У организацији Heror media pont-a, Архива Војводине и Центра за развој мањинских и локалних медија, уз покровитељство Управе за културу Града Новог Сада, 11. септембра 2021. године одржан је први догађај „Суботњи разговори” из јесењег циклуса.

Тема разговора је била новосадска сатира.

Уз модерацију Зорана Кнежева, хроничара и публицисте, гости су били Нинус Несторовић, књижевник и сатиричар и Димитрије Бањац, инжењер петрохемије и главни архиватор из серијала „Државни посао”. У музичком делу програма свирао је тамбурашки оркестар КУД „Бриле” из Беочина.

„Душко Радовић је једном приликом рекао да нам је Змајева улога као зачетника српског афоризма и сатире јако важна. Његови следбеници, тј. ’наследници светог жара’ никада нису били без довољно надахнућа.

Наш угледни писац драма, приповедака и есеја, Бранислав Нушић, један део свог живота живео је и радио у Новом Саду. Знао је често да са Исидором Бајићем оде у тада чувену кафану ’Бела лађа’, где му је свирала Липина тамбурашка банда. Нушић не само да је био добар комедиограф у својим делима, већ је и у приватном животу често умео да се нашали, не презајући од тога пред ким је и где је. Наиме, једном је Нушић на коњу покушао да уђе у Министарство иностраних дела, када се одигравала демонстрација због окупације БиХ. Скупштински портир молио га је да то не чини, а Нушић му је у свом стилу одговорио: ’Море пусти, Јово, није ово ни први ни последњи коњ који улази у Министарство’.

Крајем осамдесетих година XX века, афоризам напушта лирски и шармантни радовићевски шињел и све више се наслања на јака плећа Бране Црнчевића, а то се примећује поготово током последњих неколико деценија. Засипали су нас разни ’великани сатире и комедије’ шаљивим мислима по мери своје епохе. Од Јежа и студентских гласила, дневних листова, преко радио-програма све до телевизије...отварали су се простори за пласирање ’језгровитих, а значењем богатих изрека усмерених ка сумњи на све постојеће, са циљем да буде смеха до бола’” – рекао је у свом уводнику у тему модератор догађаја Зоран Кнежев.

Нинус Несторовић, члан је Друштва књижевника Војводине, где је и председник Секције хумориста и сатиричара. Његови афоризми су превођени на италијански, пољски, шпански, енглески, словеначки, бугарски, македонски, руски, чешки, баскијски, мађарски, румунски и немачки језик. Предраг Поповић, новинар, рекао је о Нинусу: „Ако је афоризам ’дриблинг духа на малом простору’, онда је Нинус Несторовић српски Марадона”.

Један од најбољих играча малог фудбала у Новом Саду, Нинус, изјавио је да га је спорт направио бољим човеком, јер је брзо схватио да је тимска игра она која игра за заједнички резултат, а не појединачна иницијатива једног играча.

Прочитао је и афоризам из своје последње књиге Боже, упрости нам у издању новосадског Прометеја: „Да морам данас поново да изаберем занимање, пре бих био вођа банде, него професор факултета. Не због пара, него због угледа”.

Димитрије Бањац је на опште одушевљење присутних у Амфитеатру Архива Војводине причао о својим анегдотама као спортског новинара војвођанске треће лиге. Једном приликом су на стадион у Кисачу стигли са пет камера и дигли дрон. Направљен је пренос меча као из Лиге шампиона. Током догађаја Димитрије је улазио у разне ликове, а највећи смех је изазвао наступ Ђорђа Чваркова, главног архиватора из серијала „Државни посао”, јер се цео догађај и одвија у Амфитеатру Архива Војводине, а директор Архива Небојша Кузмановић је и званично позвао да се снимање епизоде или специјала „Државног посла” догоди у овој установи културе.

„Суботњи разговори су нови формат догађаја на новосадској културној сцени, лансиран је септембра прошле године са намером да се бави важним градским темама кроз разговоре. С обзиром на то да је Архив Војводине први комшија Рибље пијаце на коју се суботом пре подне ’излази у град’, понудили смо нашим суграђанима један нарочити доживљај кроз реализацију овог догађаја. Када год је могуће, теме које су пред нама обрађујемо на духовит начин, јер се тако лакше живи у ова нимало лака времена. Сјајна подршка је стигла и од тамбурашког оркестра КУД ’Бриле’ из Беочина, који су за данашњи догађај спевали бећарац намењен нашим данашњим гостима, јер бећарац је музички еквивалент писаној и глумљеној сатири, који осликава дух народа и уцртава се у архивски запис данашњег времена” – поручила је главна организаторка догађаја Наташа Херор из Heror media pont-а.  

Покровитељ: Управа за културу Града Новог Сада

Организатори: Heror media pont, Архив Војводине и Центар за развој мањинских и локалних медија

Спонзор: Компанија „Štraus Adriatic”

Фото: Бранко Вујков и Срђан Кецојевић

Извор: Heror media pont

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сала за истраживаче:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.