• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ У АМФИТЕАТРУ АРХИВА ВОЈВОДИНЕ

on .

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ У АМФИТЕАТРУ АРХИВА ВОЈВОДИНЕ

Организација Тераформинг и Архив Војводине, организовали су са „Олга Ленгел” (https://www.toli.us/about/) институтом из Њујорка и Јеврејским документационим центром из Милана, свечани пријем у дворишном простору Архива Војводине, поводом почетка сарадње на организовању годишњих међународних семинара о Холокаусту за просветне раднике у Републици Србији.

Пријему су присуствовали:

Др Нестиан-Санду Оана, директорка међународног програма Олга Ленгел института из Њујорка
Проф. др Лузато Вогера Гади, историчар, директор Јеврејског документационог центра у Милану, члан IHRA делегације Републике Италије
Др Кајзер Волф, историчар, Меморијални и образовни центар Ванзејске конференције у Берлину, члан IHRA делегације Савезне Републике Немачке
Снежана М. Павловић, саветница у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије из иностранства, а из Републике Србије учесници семинара и представници државних, покрајинских и градских органа и институција, међу којима посебно истичемо представнике Министарства спољних послова, Министарства просвете, Министарства унутрашњих послова, Јеврејске општине Нови Сад; покрајинског омбдусмана, директора Историјског Архива Града Новог Сада и друге.

Гостима су се обратили:

Др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине

Мишко Станишић, директор организације Тераформинг и члан делегације Републике Србије у Међународној алијанси за сећање на Холокауст (IHRA)

Оана Бајка, Интеркултурални институт у Темишвару

Немања Старовић, државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије

Далибор Рожић, члан Градског већа за културу Града Новог Сада

 

Олга Ленгел” институт из Њујорка и организација Тераформинг из Новог Сада су започели дугорочну сарадњу у оквиру које ће сваке године у Републици Србији организовати едукативне семинаре о Холокаусту.

Семинари ће бити организовани једном годишње, сваки пут у другом граду у Републици Србији. Први, четвородневни семинар за 35 наставника из целе Србије под називом

Учимо од прошлости – делујемо за будућност” биће одржан од 23. до 26. августа у хотелу „Шератон” у Новом Саду. Овог пута семинар се организује у оквиру ЕУ програма „Европа за грађане” у сарадњи са Јеврејским документационим центром из Милана. Семинар је организован у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. У оквиру програма, полазници ће присуствовати предавањима еминентних српских стручњака као и угледних предавача по позиву из Немачке, Италије, Румуније и САД.

Овим се наставља сарадња Архива Војводине и Тераформинга на снажењу и промовисању културе сећања на страдања у Другом светском рату, борби против политизације и искривљења у тумачењу историјских догађаја, унапређењу квалитета едукације о Холокаусту, као и представљању наше историје међународној стручној и широј заједници.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сала за истраживаче:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.