Пројекат „Мапирање јеврејских гробаља у Војводини”

 

Пројекат „Мапирање јеврејских гробаља у Војводини”

           Ужаси Холокауста који ће због свог карактера и обима још дуго бити тема истраживања стручњака из разних области, оставили су девастирајући траг на јеврејску заједницу Србије и њену културно-историјску баштину. Поред неизмерних људских губитака, Холокауст је имао и карактер културног геноцида – уништавани су сви постојећи споменици јеврејске материјалне културе: синагоге, гробља, архиви итд. Оно што је, ако се тако може рећи, преживело Холокауст у највећем обиму јесу јеврејска гробља. Нажалост, послератни период окарактерисан непостојањем предратних јеврејских општина (обновљене су само поједине велике градске општине) и масовне алије у Израел, праћени незаинтересованошћу државе за очувањем и одржавањем јеврејских гробаља, али и повременим антисемитским испадима, резултирали су пропадањем и местимично потпуним уништењем јеврејских гробаља. Према подацима господина Феђе Фишла из Јеврејске општине Нови Сад, на територији Војводине постоји 216 јеврејских гробаља у 46 општина. У циљу очувања ових гробаља, али и анализе истих, као неисцрпан извор података о јеврејској заједници, покренут је пројекат „Мапирање јеврејских гробаља у Војводини”.

           Иницијалном састанку о покретању пројекта, одржаном 17. септембра 2020. године у Архиву Војводине, присуствовали су Олга Андраши и Федор Фишл у име Јеврејске општине Нови Сад, Небојша Кузмановић и Кристијан Обшуст у име Архива Војводине и Радован Сремац, у име Завичајног клуба општине Шид, као представници носилаца пројектних активности. Намера окупљених био је договор о покретању пројекта „Мапирање јеврејских гробаља у Војводини” који подразумева мапирање и дигитализацију свих очуваних сеоских и градских јеврејских гробаља, као и локација уништених гробаља на територији данашње Војводине.

           Будући да је планирани пројекат изузетно обиман, очекује се његова вишегодишња реализација кроз неколико фаза. Планирани/очекивани циљеви и резултати пројекта су стварање базе података о постојећим јеврејским гробљима и свим сачуваним гробним објектима, као и о локацијама уништених гробаља; изучавање последица Холокауста на јеврејску непокретну баштину након завршетка рата; сагледавање значаја јеврејских гробаља у контексту културне баштине Србије; изучавање јеврејских гробаља као феномена кенотафа; заштита јеврејских гробаља као непокретна културна добра; фазна презентација резултата пројекта преко електронских и других медија као и штампаних публикација, и коначно стварање онлајн базе са дигиталном мапом и публиковање одговарајуће монографије.

           Планирани пројекат је од неизмерног значаја не само због очувања непокретне културне баштине јеврејске провенијенције, него и због чињенице да су гробља непресушни извор података за сва будућа научна истраживања на тему историје јеврејске заједнице на тлу АП Војводине.

 

Аутор пројекта

Радован Сремац, виши кустос

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сала за истраживаче:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Организовање програмских активности:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

© 2014 Архив Војводине. Сва права задржана.