Посета проф. др Волфганг Шмалеа Архиву Војводине

on .

У уторак, 28. јануара 2014, проф. др Волфганг Шмале, историчар, продекан за наставу на Филозофском Факултету у Бечу, као гост, у организацији Војвођанске академије наука и уметности је посетио поред осталих институција у Новом Саду и Архив Војводине. Професора Шмалеа, примио је господин Бранимир Андрић, директор  Архива Војводине, са сарадницима.

У овој радној посети проф. Шмале је разговарао са архивистима Архива Војводине, обишао неке депое, салу за истраживаче и библиотеку; са директором Архива и архивистима је разговарао о делатности Архива, архивској грађи и њеној заштити, дигитализацији архивске грађе, тематским изложбама докумената, публиковању грађе и пројектима који су планирани у Архиву. Осим тога, било је речи о могућој сарадњи, размени књига итд.

Сви архивисти су позвани на предавање „Europe and its transcultural history“ које ће проф. Шмале одржати 29. јануара 2014, на Филозофском факултету у Новом Саду.

Биографија проф. др Волфганг Шмале:

Др Волфганг Шмале је од 1999. године редован професор за предмет савремена историја на Бечком универзитету. Био је преко 11 година председник Аустријског друштва за студије 18. века, а тренутно је члан Извршног комитета Међународног друштва за студије 18. века. Такође, председник је Аустријско-српске асоцијације „Феликс Каниц“, и члан  Саветодавног одбора Лајбниц института за европску историју у Мајнцу. На Бечком универзитету обавља више функција, продекан је за наставу, сарадник на два главна истраживачка пројекта: Историјска и културна наука Европе и Дигиталне хуманистичке науке.

Током `90-тих година био је ангажован као експерт у Савету Европе – Савет за културну сарадњу: демократија, људска права, мањине – образовни и културални аспекти.

Примарно поље његовог истраживања су европска и француска историја, правна и културна историја; такође, историја 18. века, дигитална историјска наука итд. На српски језик до сада је преведено неколико његових књига, Историја европске идеје и Историја мушкости у Европи (1450–2000). Аутор је бројних монографских издања о историји Европе.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Сала за истраживаче:
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.