• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

ПОСЕТА ПРЕДСЕДАВАЈУЋЕГ И СЕКРЕТАРА ИХРА НОВОМ САДУ

on .

ПОСЕТА ПРЕДСЕДАВАЈУЋЕГ И СЕКРЕТАРА ИХРА НОВОМ САДУ

Председавајући Међународне алијансе за сећање на Холокауст (International Holocaust Remembrance Alliance, IHRA) амбасадор Жорж Сантер, и секретар Алијансе Ленарт Алдик, били су у радној посети Србији 20-21. новембра.

Након састанака са званичницима у Београду, гости су се упутили у Нови Сад, где је у организацији мреже Тераформинг одржан састанак са локалним активистима на пољу културе сећања, образовања и истраживања о Холокаусту. Скуп је уприличен са циљем да стручњаци и активисти из Новог Сада и Војводине боље упознају рад и циљеве Међународне алијансе за сећање на Холокауст, с једне стране, а с друге, да се председавајући Алијансе боље упозна са стањем и развојем културе сећања у овом делу Србије, као и да директно разговара са представницима појединаца који се баве поменутом тематиком.

Кроз неформалан разговор који је модерирао Мишко Станишић из Тераформинга, у овој размени су учествовали Невена Бајалица, суоснивач Тераформинга и члан делегације Републике Србије у Међународној алијанси за сећање на Холокауст, представници Јеврејске општине Нови Сад Олга Андраши и Федор Фишл, Иницијативе ромских студенткиња Марина Симеуновић, Уније ромских студената Ненад Владисављев, Архива Војводине Александар Бурсаћ, директор Завода за заштиту споменика културе Синиша Јокић, Фондације Нови Сад 2021 – Европска престоница културе Лазар Јованов, новинар и аутор Влада Тодоровић, као и професорка у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада и аутор Марија Васић.

Кроз разговор који је трајао скоро три сата, амбасадор Сантер и секретар Алдик могли су да се упознају са различитим активностима, иницијативама, потребама, као и проблемима са којима се сусрећемо, док су учесници из Новог Сада могли да сазнају више о задацима, мисији и организацијској структури Међународне алијансе за сећање на Холокауст, могућностима и начинима на који Алијанса подржава такве активности и како би они сами својим активностима могли да помогну Алијанси. Председавајући, амбасадор Жорж Сантер и секретар Алијансе Ленарт Алдик, као и сви остали учесници, били су веома задовољни овим сусретом.

Више на: Terraforming.org

 

 

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.