• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

Отворена изложба „Путне исправе Jевреја”

on .

 

Отворена изложба „Путне исправе Jевреја”

Дана 7. септембра 2020. године отворена је изложба „Путне исправе Jевреја” у Архиву Војводине.

Сваке године, прве недеље септембра, у многим земљама Европе одржава се ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕВРЕЈСКЕ КУЛТУРЕ. И сваке године програм прожима једна тема. Овај пут то су ПУТОВАЊА ЈЕВРЕЈА – ЈЕWISH JOURNEYS. Тема је и временски и просторно веома широка.

Циљ манифестације је да истакне разноликост и богатство јеврејске традиције и прошлости, да приближи њен локални, регионални и национални историјски значај и да промовише дијалог. Све то кроз стварање атмосфере разумевања, сарадње и квалитетног суживота, а путем конференција, концерата, изложби и других активности широм континента.

Србија се и ове године одазвала позиву Европске асоцијације за очување и промовисање јеврејске културе и наслеђа. Програм под називом ПУТНЕ ИСПРАВЕ ЈЕВРЕЈА представљамо вам у Архиву Војводине у организацији Јеврејске општине Нови Сад и Архивa Војводине. Посетиоци ће имати прилику да виде оригиналне предмете из богатих фондова и збирки Архива Војводине уз одговарајуће стручно тумачење и пропратне садржаје. Реч је о вандровкама – калфенским књижицама и торбарским књижицама издатим за путовања пре два века, веома занимљивом материјалу који осветљава један сегмент живота Јевреја са наших простора тога доба.

На изложби су говорили:

Др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине

Олга Андраши, аутор

Љиљана Бубњевић, коаутор

Mирко Адам, председник Јеврејске општине Нови Сад, који је и отворио изложбу.

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.