• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

Др Небојша Кузмановић

on .


Дипломирао је на Катедри за социологију и филозофију на Филозофском факултету у Новом Саду. На истом факултету магистрирао је на Одсеку за српску и упоредну књижевност са темом „Српско-словачке књижевне везе Риста Ковијанића“, а потом одбранио и докторску дисертацију „Српско-словачке књижевне и културне везе у доба романтизма“.

Био је заменик главног уредника новосадског студентског листа Гаудеамус и уредник у Књижевној заједници Новог Сада. Радио је у уредништвима часописа Кровови (Сремски Карловци) и часописа Писац и Адреса (Нови Сад). Издавачку кућу Источник основао је 1994. и водио jу је до 1998. године. Од 1995. члан је Друштва књижевника Војводине. За главног и одговорног уредника Књижевног клуба „ДИС“ (Бачка Паланка) изабран је 1999. године. Крајем 2001. у Бачкој Паланци основао је часопис за културу, књижевност и уметност Сунчаник, чији је главни и одговорни уредник. Такође, oд 2003. године је главни и одговорни уредник Друштва за науку и стваралаштво „Логос“. Од 2002. године члан је Матице српске и Матице словачке, а 2012. изабран је за првог председника Друштва чланова Матице српске Бачка Паланка. Од 1997. године радио je у општинској управи Бачка Паланка, на пословима референта за културу, просветног инспектора и начелника за друштвене делатности, да би га Скупштина Војводине 2016. изабрала за заменика секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Од јула 2018. године директор је Архива Војводине у Новом Саду. 

Аутор је више од стотину радова из различитих научних дисциплина и двадесет књига, од којих се у контексту тематике српко-словачких веза издвајају: Сусретање култура: српско-словачке књижевно-културне везе Риста Ковијанића (Бачка Паланка 2003, 2005); Романтизам у српско-словачким културним везама (Бачка Паланка / Нови Сад 2011) и Нађмеђерска долина смрти Риста Ковијанића (Нови Сад / Братислава / Београд 2016).

Есеје, приказе и научне радове објављује од 1986. године у различитим домаћим и иностраним часописима и листовима. Поред тога, аутор је бројних прилога објављених у словачким часописима у Србији и Словачкој: Нови живот (Novy život), Нови дан (Novy den), Култура, (Kultura) Словачке народне новине (Slovenske narodne noviny), Славица Словаца (Slavica Slovaca), Литерарни недељник (Literárny týždenník), Словачки погледи (Slovenské pohľady) и у часопису Матице словачке из Мартина Словачка (Slovensko).

Добитник је бројних признања: Октобарске награде Општине Бачка Паланка за област друштвених делатности и за развој мултикултуралних веза и односа; Признања Општине Трпиња (РХ) за посебан допринос у очувању културног идентитета и повезивању српске етничке заједнице са Матицом; Златне значке КПЗ-а Србије и Министарства за дијаспору Владе Републике Србије; Повеље Задужбине „Петар Кочић“ из Бања Луке за допринос и помоћ у развијању међународне културне сарадње; Награде Културног центра из Сремских Карловаца „Павле Марковић Адамов“, за допринос у осветљавању српско-словачких веза; „Даковнy диплом“ – највеће признање које додељује Матица словачка у Србији на Словачким народним свечаностима; Медаље „Светозар Милетић“, коју додељује Удружење Срба у Словачкој; Годишње награде Друштва новинара Војводине „Димитрије Фрушић“ и Плакете Заједничког већа српских општина у Вуковару.

Комплетна Био-библиографија доступна је на: https://nebojsakuzmanovic.home.blog/biografija/

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Захтеви странака:
E-mail:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.