• Arhiv Vojvodine
  • Arhiv Vojvodine

Молитвено обележена 78. годишњица Рације у јужној Бачкој

on .

Молитвено обележена 78. годишњица Рације у јужној Бачкој

У јануару, 3–9. 2020. године, у Бечеју, Шајкашу, Госпођинцима, Гардиновцима, Вилову, Локу, Тителу, Мошорину, Чуругу, Жабљу и Новом Саду, свештенство Српске православне цркве служило је парастосе жртвама Рације у јужној Бачкој.

Директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић, присуствовао је 8. јануара Литургији у Шајкашу, 9. јануара у Тителу, а затим и поменима невиних жртава код споменика Рације на путу ка Мошорину и порти тителске цркве – и положио венце у име Покрајинске владе. Потом се пригодним речима обратио свештенству, потомцима жртава и окупљеним грађанима.

Подсетимо, да су у Шајкашу након Божићне литургије, 7. јануара 1942, мађарски војници „хортијевци”, сачекали мештане и одвојили оне које су имали на својим списковима, а након тога су их погубили. Тада је убијено око тридесет особа, међу којима је био и прота Светозар Влашкалић.

Мађарске окупационе снаге су у јануару 1942. године спровеле злогласну Рацију у више места и градова у Бачкој, под изговором да партизани припремају побуну локалног становништва.

Рација у јужној Бачкој, како према броју жртава, тако и по монструозном карактеру тог чина, представља највећи злочин који су окупатори починили током Другог светског рата на  данашњој територији АП Војводине.

 

0
0
0
s2sdefault

Контакт подаци

Адреса: Жарка Васиљевића 2A,
21101 Нови Сад
Тел.: +381 21 4891 800
Факс: +381 21 522 332
E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.